Forskernes håp er at man i fremtiden kan bruke nesespray eller en inhalator mot bakterier og virusinfeksjoner.

Av Ingvild Fjelltveit. Publisert: 18.10.2021 på tv2.no

Danske helsemyndigheter ga nylig grønt lys til at en ny behandlingsmetode mot covid-19 kan testes på mennesker.

Metoden, som er utviklet av danske forskere i samarbeid med det norske selskapet SoftOx Solutions, går ut på at man inhalerer en syreoppløsning som virker mot virus, sopp og bakterier.

– I bunn og grunn er det veldig enkelt. Gjennom hele pandemien har vi desinfisert hendene for å fjerne virus og bakterier. Det er egentlig det samme vi vil gjøre med denne oppløsningen, å fjerne og deaktivere virus i luftveiene, sier Thomas Bjarnsholt.

Han er professor ved Institutt for immunologi og mikrobiologi ved Universitetet i København og står bak ideen. Bjarnsholt er også tilknyttet SoftOx som deltidsansatt og har tidligere vært konsulert i selskapet.

– SoftOx inhalasjonsløsning (SIS) kan bli en banebrytende endring i behandlingen av virus- og bakterieinfeksjoner i luftveiene, sier administrerende direktør Geir Almås i SoftOx.

Har testet på griser
GRISEFORSØK: Behandlingen er testet på dyr. Foto: Gøttingen minipigs
GRISEFORSØK: Behandlingen er testet på dyr. Foto: Gøttingen minipigs

Fase én av de kliniske forsøkene vil starte i løpet av kort tid og metoden skal da testes på friske mennesker. Frem til nå er det gjort forsøk på griser.

– Vi startet med minigriser og har gjort en rekke forsøk, for å validere at grisene tåler å inhalere dette og å få det ned i lungene i konsentrasjoner som er aktiv mot virus og bakterier, men som ikke er skadelig for lungene, sier Bjarnsholt til TV 2.

Allerede neste uke starter testingen på friske mennesker, forklarer Bjarnsholt. De vil i starten inhalere lave konsentrasjoner av virkestoffene, før dette gradvis økes. Oppløsningen består av stoffer som skal etterligne immunforsvaret.

– Med tiden håper vi å kunne utvikle det som minner om en astmainhalator eller en nesespray som man bruker til å få i seg oppløsningen.

Håper å bli alternativ til antibiotika
FORSKER: Thomas Bjarnsholt står bak ideen til behandlingsmetoden som nå testes. Foto: Privat
FORSKER: Thomas Bjarnsholt står bak ideen til behandlingsmetoden som nå testes. Foto: Privat

Bjarnsholt anslår at den første fasen av testingen på mennesker vil være ferdig i starten av 2022. Om resultatene er gode, vil de søke om å få gjennomføre forsøk på mennesker som har testet postivit for covid-19.

Ambisjonen på sikt er at metoden også skal kunne virke på andre luftveisinfeksjoner, som et alternativ til antibiotika.

– Hvis det går som vi håper, blir det også en behandling som kan brukes mot influensa, forkjølelse og andre bakterieinfeksjoner, sier professoren.

 

Read the article on tv2.no

Read more about the SoftOx Inhalation Solution here